Ergonomi / Auditivt personvern og lydmaskering

Auditivt personvern og lydmaskering

Skrevet av: Inventum

Publisert: 24.01.17 - Sist oppdatert: 26.11.20

Se videoen og lær mer om lydmaskering og auditivt personvern:

Hva er lydmaskering?

Lydmaskering er en prosess der man tilfører en svak, nesten umerkbar bakgrunnslyd for å beskytte konfidensialitet (auditivt personvern) og redusere distraksjoner ved å redusere tydeligheten i samtaler, og på denne måten lage det akustiske miljøet mer komfortabelt.

Hvorfor trenger du lydmaskering?

Åpne kontorløsninger er nå det normale. De fleste arbeidsplasser i dag er åpne, med mindre, ofte delte arbeidsstasjoner. Det blir brukt mindre resurser på lyddempende materiale, som for eksempel delevegger og glassvegger, og dette skaper utfordringer på det miljømessige plan, når det gjelder produktivitet, trivsel og konfidensialitet.

Hvor blir lydmaskering brukt?

Lydmaskering brukes overalt der det foregår private samtaler som krever konfidensialitet, og i ethvert arbeidsområde som kan dra fordel av å redusere distraksjoner og forbedre produktiviteten. De mest typiske installasjonene er i åpne kontorlandskap, private og offentlige kontorer.

Åpne kontorlandskap

Åpne kontorlandskap er enten for stille – slik at man kan ”høre en nål falle”, og når den gjør det, brytes konsentrasjonen. Eller de kan være støyete med medarbeideres telefonsamtaler med kunder som det største distraksjonsmomentet. Installering av Qt-Quiet – et teknologibasert lydmaskeringssystem – er det første og mest kostnadseffektive skrittet du kan ta for å redusere samtalestøy, opprettholde konfidensialitet og skape et miljø med færre distraksjoner. Lyddempende takplater og høyere delevegger kan videre redusere lydnivået, men koster ofte mer og er mindre effektive alene.

Private kontorer

Private kontorer og andre avdelte områder ser ut til å gi samtalebeskyttelse, men gjør det ofte ikke. Ofte består veggene av tynt materiale og går gjerne bare opp til takplatene. Ofte blir disse avgjørelsene tatt for å spare penger når man restrukturerer kontorområdet. Ved å installere et QT-Quiet system i et privat kontorområde kan du sørge for at private samtaler ikke kan oppfattes av andre enn deg selv.

Offentlige kontorer

Resepsjoner, apoteker, legekontorer, venterom, banker og offentlige ganger i nærheten av private kontorer er alle gode kandidater for lydmaskering. Uten lydmaskering kan private samtaler høres av alle. Ved å installere QT-Quiet teknologibaserte lydmaskering kan private samtaler ikke oppfattes av utenforstående, og dette sikrer konfidensialitet. Dette er den mest kostnadseffektive måten å beskytte klienter på og samtidig overholde retningslinjene gitt av det offentlige.

Lydmaskering er en kritisk komponent i akustisk design

Når man designer et miljø akustisk, vurderer arkitekter flere virkemidler for å redusere støy og beskytte private samtaler. Elementer som brukes absorberer, blokkerer, eller dekker over lyd. Akustiske veggplater, tepper og lydisolerte takplater absorberer lyd. Solide barrierer som delevegger og glassvegger blokkerer også lyd. Lydmaskering dekker over lyd og er det aller rimeligste alternativet.

Hva får et Lydmaskeringssystem til å høres bra ut?

Lydmaskeringssystemer ble skapt for å forbedre privatlivet i kontorfellesskap. De gjør dette ved å heve nivået av bakgrunnslyd for å dekke over konversasjonene i naboområdene. Det er ingen magi i dette. Hvilken som helst kontinuerlig lyd vil dekke over samtaler. Trikset er å bruke en lyd som er effektiv og som blender inn. En maskeringslyd bør være behagelig og lett ignorerbar. Den må ikke være irriterende. De siste tre tiår har ingeniørene i Cambridge Sound Management funnet ut hvilke karakteristika en fin og effektiv bakgrunnslyd har – og så har de utviklet denne bakgrunnslyden.

For å høres bra ut må et lydmaskeringssystem:

  • Ha en jevn lyd uten svingninger i volumet. Bakgrunnssuset må ikke høres annerledes ut når du snur hodet i forskjellige retninger.
  • Må ha minimale variasjoner når du går gjennom lokalet.
  • Må høres som lyden av luft som beveger seg. Jo mer lydmaskeringsanlegget høres ut som et friskluftanlegg, jo mindre vil det merkes.
  • Må ha de riktige frekvensene i lyd, med fin balanse mellom disse.

Når vi oppnår disse målene får vi et lydmaskeringssystem som effektivt reduserer lyden av nærliggende samtaler med minst mulig bakgrunns-sus som i seg selv ikke er enerverende.

Les mer om lydmaskering på arbeidsplassen hos vår leverandør AVC

Av: AVC.no

logo_webside3

Anbefalte saker:

Forside Farger Kopi

Inventumkatalogen 2020/2021

Se katalogen vår her! Inventum Katalogen består av ...
Artikler

Til våre samarbeidspartnere

Verden er i en krevende situasjon, og det ...
Hjemmekontor fra Osnes

Alt til hjemmekontoret

I disse dager er det stadig flere som ...
Notatblokk Kopi

Skriver du for hånd? Det er god hjernetrim!

Godt inne i den digitale tidsalder har håndskriftens ...