Aktuelt / Skriver du for hånd? Det er god hjernetrim!

Skriver du for hånd? Det er god hjernetrim!

Skrevet av: Inventum

Publisert: 15.10.19 - Sist oppdatert: 26.11.20

Godt inne i den digitale tidsalder har håndskriftens død blitt spådd mang en gang. Nettbrett, touchskjermer og tastatur har radikalt endret måten vi behandler tekst på, og vi produserer mer tekst enn noensinne. Likevel sverger mange fortsatt til penn og papir. Det kan det være gode grunner til.

Hjelpemidler til besvær?

La det være sagt, moderne hjelpemidler gjør oss mer produktive enn vi historisk sett har vært. Men diktering, autokorrektur, foreslåtte ord og kommende løsninger via kunstig intelligens gjør noe med hvordan vi tenker og produserer tekst. Vi må også huske at enhetene vi bruker til elektronisk tekstproduksjon også er de samme enhetene som tilbyr oss internett og underholdningsuniverser av ulike slag. Det er lett å bli distrahert! Læringen fra tekstproduksjon på disse enhetene er lavere sammenlignet med håndskrift.

Hånd-hjerne-koblingen

Å skrive er en multisensorisk aktivitet. Når man skriver, så deles informasjonen med språksenteret i hjernen. Synssentret er naturligvis også involvert, og hånden utfører finmotorikk fra øverste hylle. Tilsammen gjør dette at man får en helhetlig kroppslig interaksjon. De samme mekanismene som når vi bruker verktøy er i gang, det gjør håndskrift til noe grunnleggende menneskelig. Keyboardskriving har ikke vist å ha de samme effektene som håndskrift, verken når det kommer til læring eller hukommelse. Til det er hånd-hjerne-koblingen som skapes med håndskrift overlegen.

Her er fem gode grunner til at håndskrift er bra for deg:

 

Handwriting, Hand Writes With A Pen In A Notebook

1. Håndskrift øker læring.

Studier har vist at studenter som noterer for hånd oppnår en bedre forståelse for faget enn de som utelukkende bruker laptop. Ja, det kan gå vesentlig raskere å skrive ned informasjon via et keyboard, men det er ikke proporsjonalt med læringsverdien.

2. Håndskrift virker beroligende

Håndskrift gir et annet fokus enn ved å bruke keyboard, og undersøkelser viser at personer med konsentrasjonsvansker har særlig godt av å skrive for hånd. Man blir mer engasjert i aktiviteten, og fokuset gjør at man blir roligere til sinns. Rytmen i håndskrift virker rett og slett terapeutisk.

3. Håndskrift er kreativt stimulerende

Er du en av de som merker behovet for å skrible eller lage kruseduller under møter? Det er fordi hjernen ønsker ytterligere kreativ stimulans. Din håndskrift er unik og er et uttrykk for dine kreative evner. Denne identiteten kommer også til uttrykk når man skriver – og de samme sentrene i hjernen er i bruk som når man f.eks. maler et bilde.

4. Håndskrift bedrer hukommelsen

Skriving for hånd gir som nevnt en bedre aktivering av ulike deler av hjernen. Forskning viser at jo flere koblinger som skapes i hjernen under en aktivitet, jo bedre husker man fra denne aktiviteten. Skriving og tegning for hånd er faktisk også en del av behandlingen alzheimerspasienter får, siden det kan bremse utviklingen av sykdommen.

5. Håndskrift gjør deg produktiv

Skriving for hånd gjør at det blir vanskeligere å bli distrahert. Du har et dypere fokus, men viktigst er kanskje at man er borte fra PC-en med sine utallige distraksjonsmuligheter. Håndskrift gir ingen notifications eller muligheter for å få mail. Da får man også gjort mer.

 

Ble du inspirert til å skrive litt?

Inventum har det du trenger av skriveredskaper, papir eller notatbøker. Mange opplever at gammel kjærlighet til skriving blomstrer opp igjen så fort man får et skikkelig skriveredskap, og ikke bare reklamepenner mellom fingrene.

Og kanskje vil du merke det på produktiviteten og husken?

 

 

 

Relaterte produkter

Anbefalte saker:

Forside Farger Kopi

Inventumkatalogen 2020/2021

Se katalogen vår her! Inventum Katalogen består av ...
Artikler

Til våre samarbeidspartnere

Verden er i en krevende situasjon, og det ...
Hjemmekontor fra Osnes

Alt til hjemmekontoret

I disse dager er det stadig flere som ...
Savo Skisse Cover

Inventumkatalogen 2019/2020

Se hele katalogen her! Vi er stolte over ...