Aktuelt / Slik velger du riktig printer

Slik velger du riktig printer

Skrevet av: Inventum

Publisert: 25.04.19 - Sist oppdatert: 26.11.20

Laserprinter, blekkskriver, scanner eller kopi? Og så var det disse patronene da, hva skal man fylle på med? Å velge printer er langt ifra enkelt, uansett hvor stor eller liten bedriften din er. Etter at du har lest denne guiden er du forhåpentlig litt klokere.

Mye eller lite printing?

Det første du bør se etter er hvor mye det vil bli printet i arbeidshverdagen. Størrelsen på bedriften er ofte en god indikasjon på det. Er dere et lite kontor med rundt fem ansatte? Da vil antall utskrifter være begrenset, typisk under 20 pr. dag. Er dere en mellomstor bedrift på 20 eller flere ansatte? Da vil utskriftsbehovet øke og ligge på rundt 30–50 pr. dag, og printeren bør håndtere dette uten å skape unødig kø.

Det store spørsmålet: Blekk eller laser?

I all hovedsak står man overfor to valg når man skal velge printer. Blekk eller laser? Vel, igjen må man se litt på behovet, for de to ulike teknologiene skiller seg vesentlig fra hverandre:

  • Blekkskriveren er fortsatt overlegen når det kommer til utskrift av bilder og foto, uansett om det gjelder på vanlig papir eller fotopapir. Utskriftshastigheten er derimot ganske lav, slik at kapasiteten er tilsvarende lav. En blekkskriver passer utmerket til personlig bruk på et hjemmekontor eller til mindre bedrifter med begrensede behov.
  • Med laserskriver øker kapasiteten betraktelig, selv om også denne printermetoden kommer i til dels ulike modeller tilpasset forskjellig forbruk. Før var det slik at laserprintere var vesentlig dyrere enn blekkskrivere, men dette har med årene jevnet seg ut. Fordelen til laserprinteren er nemlig det at den kan skrive ut større mengder dokumenter ved at hastigheten pr. print er høy. En laserprinter egner seg derfor til kontorer med mange ansatte. Når det er sagt kan man kan godt bruke en enkel laserprinter på hjemmekontoret.
Kort oppsummert: Skal du skrive ut bilder eller grafikktunge dokumenter i begrensede mengder? Da går du for blekkskriver. Skriver du for det meste ut tekstdokumenter og har behov for stor kapasitet? Da går du for laserskriver.
Uansett, en dedikert printerløsning gjør at du kan skrive uforstyrret, og kombinert med dedikerte scan/kopi-maskiner blir man mindre sårbar dersom en av maskinene er ute av funksjon.

Multifunksjonsskriveren – alt-i-ett-løsningen

De fleste bedrifter har behov for funksjoner utover printing. Og her kommer multifunksjonsskriveren til nytte! De er konstruert for å utgjøre «hjertet» på kontoret, og blir med sine scanne- og kopimuligheter en møteplass i kontorlandskapet.

En god multifunksjonsskriver, enten det er snakk om blekk- eller laserskriver, har funksjoner som lar deg scanne, kopiere, mate dokumenter, fakse og mer til. Alt-i-ett-løsningen er ofte preferert, siden den erstatter en rekke andre kontormaskiner.

Tenk økonomi

En ting mange glemmer oppi det hele er hvor mye forbruksmateriell som går med. Blekkpatroner, tonere eller fargebånd påvirker nemlig stykkprisen pr. utskrift.
Det finnes en rekke varianter av forbruksmateriell, være seg enpatrons-, topatrons eller kombiløsninger for blekkskrivere, eller toner i CMYK-farger for laserprintere. Alle har sine fordeler og ulemper, f.eks. vil enpatronsløsningen gjøre at dersom man går tom for en av de individuelle fargene i patronen, ja, så er hele patronen ubrukelig.
Skriver man ut mye, bør man tenke volum. Ja, en laserskriver med store kassetter med tonerpulver innebærer store kostnader i innkjøp av forbruksmateriell, men dersom man bryter det ned til stykkprisen pr. utskrift, vil du se at det lønner seg.
Merk at man riktignok kan kjøpe billige laserskrivere, men disse er dimensjonert for lave utskriftsvolum, og dersom man overgår dette volumet vil det slite på interne deler av printeren, noe som i sin tur gir høyere vedlikeholdskostnader.
Og slitedeler må byttes ut etter hvert! En printer består av en rekke mekaniske deler, og uansett hvilken kvalitet de holder, varer ingenting evig. Sjekk derfor hvor enkelt du kan bytte komponenter, om du kan gjøre det selv eller om det må tilkalles service.

Og så skal det jo kobles til …

Du bør også avdekke om printeren er enkel å koble til, eller om du må koble på ekspertise for å sette den opp. Dagens printere kommer med gode brukergrensesnitt og er stort sett «plug and play» med gode tilkoblingsveiledninger, men dersom printeren skal settes opp i et nettverk eller kobles opp mot server bør du undersøke om printeren dekker dine behov.

Husk, en printer tar litt plass, dessuten er de heller ikke støyfrie, så tenk litt over hvor den skal stå i kontorlandskapet. Med en fornuftig plassering får du et fint tilskudd til kontoret og en kjærkommen unnskyldning for å reise seg litt fra pulten inn imellom.

En liten sjekkliste til slutt:

  • Skal du printe mest tekst eller grafikk?
  • Har du behov for spesialpapir/glossy papir?
  • Vil du ha en alt-i-ett-maskin med scan/kopifunksjon?
  • Vil du begrense innkjøp av forbruksmateriell som blekk/toner/printerhode?
  • Har du Mac eller Windows-basert maskin?
  • Skal det kobles mot server eller i nettverk?
  • Skal du skrive ut tosidig eller i andre formater? (A3, US letter, A5)

Trenger du hjelp til å velge printer?

Ikke nøl med å spørre oss! Vi i Inventum har levert printere over hele landet i over 20 år. Vi kjenner lokale forhold og kan med et par enkle spørsmål avdekke dine behov ut ifra bransje og antall ansatte. Har du funnet din printer? Bra! Vi svarer gjerne på spørsmål om hvordan du kan sette den opp og hvilket forbruksmateriell du trenger. Kontakt din lokale Inventumforhandler så hjelper vi deg med alt du trenger til printeren og til kontoret ellers.

Lykke til!

Relaterte produkter

 

Anbefalte saker:

Forside Farger Kopi

Inventumkatalogen 2020/2021

Se katalogen vår her! Inventum Katalogen består av ...
Artikler

Til våre samarbeidspartnere

Verden er i en krevende situasjon, og det ...
Hjemmekontor fra Osnes

Alt til hjemmekontoret

I disse dager er det stadig flere som ...
Notatblokk Kopi

Skriver du for hånd? Det er god hjernetrim!

Godt inne i den digitale tidsalder har håndskriftens ...